Akcija čitanja svjedočanstava žena PrekinimoŠutnju

Pozivamo vas da medijski najavite i popratite akciju “Prekinimo šutnju!”- akciju čitanja traumatičnih svjedočanstava žena o nasilnim praksama u institucijama zdravstvenog sustava, koja će se održati u petak, 19.10.2018. u 9:00h ispred zgrade Hrvatskog sabora na Trgu sv. Marka u Zagrebu u organizaciji udruge Roditelji u akciji – Roda.

Za sada je potvrđeno da će se akcija odvijati i u drugim gradovima, na javnim mjestima:

  • Koprivnica, petak, 19.10.2018. u 10:00h, Zrinski trg 6 (ispred knjižnice “Frana Galovića”)
  • Rijeka, petak, 19.10.2018. u 11:00h, ispred Radio Rijeke na Korzu

Svjedočanstva žena prikupila je udruga Roda, a čitat će ih aktivistice za zaštitu ženskih ljudskih prava, uz punu zaštitu privatnosti svake osobne priče.

Unatoč iskustvima tisuća žena koje o nasilju govore godinama, no čija su svjedočanstva ovih dana ponovno odjeknula u javnosti, od nadležnih institucija još nismo dobile konkretno obećanje i informaciju kako i kada će se stanje promijeniti. Žene imaju ustavno i zakonsko pravo na kvalitetnu zdravstvenu  uslugu unutar sustava javnog zdravstva – zasnovanu na načelima humanosti, dostupnosti i suodlučivanja pacijentice – koju kao zdravstvene osiguranice te porezne obveznice i plaćaju.

Stotine žena je poslije godina šutnje skupilo hrabrost i progovorilo o svojim najtežim i najintimnijim iskustvima poniženja, boli i bešćutnosti koje su pretrpjele u hrvatskim zdravstvenim ustanovama. Odgovornost sada je na čitavom društvu, a prije svega na donositeljima odluka da djeluju odmah.

Tražimo političku odluku o konkretnim mjerama koje će doprinijeti sustavnom rješavanju problema reproduktivnog nasilja prema ženama unutar sustava javnog zdravstva.

U Zagrebu, 18. listopada 2018.Poziv medijima na akciju čitanja svjedočanstava žena o nasilnim praksama u zdravstvenim institucijama “Prekinimo šutnju!”Poštovani, poštovana,pozivamo vas da medijski najavite i popratite akciju “Prekinimo šutnju!”- akciju čitanja traumatičnih svjedočanstava žena o nasilnim praksama u institucijama zdravstvenog sustava, koja će se održati u petak, 19.10.2018. u 9:00h ispred zgrade Hrvatskog sabora na Trgu sv. Marka u Zagrebu u organizaciji udruge Roditelji u akciji – Roda.

Za sada je potvrđeno da će se akcija odvijati i u drugim gradovima, na javnim mjestima:Koprivnica, petak, 19.10.2018. u 10:00h, Zrinski trg 6 (ispred knjižnice “Frana Galovića”) Rijeka, petak, 19.10.2018. u 11:00h, ispred Radio Rijeke na Korzu.

Svjedočanstva žena prikupila je udruga Roda, a čitat će ih aktivistice za zaštitu ženskih ljudskih prava, uz punu zaštitu privatnosti svake osobne priče.Unatoč iskustvima tisuća žena koje o nasilju govore godinama, no čija su svjedočanstva ovih dana ponovno odjeknula u javnosti, od nadležnih institucija još nismo dobile konkretno obećanje i informaciju kako i kada će se stanje promijeniti. Žene imaju ustavno i zakonsko pravo na kvalitetnu zdravstvenu uslugu unutar sustava javnog zdravstva – zasnovanu na načelima humanosti, dostupnosti i suodlučivanja pacijentice – koju kao zdravstvene osiguranice te porezne obveznice i plaćaju.

Stotine žena je poslije godina šutnje skupilo hrabrost i progovorilo o svojim najtežim i najintimnijim iskustvima poniženja, boli i bešćutnosti koje su pretrpjele u hrvatskim zdravstvenim ustanovama.Odgovornost sada je na čitavom društvu, a prije svega na donositeljima odluka da djeluju odmah. Tražimo političku odluku o konkretnim mjerama koje će doprinijeti sustavnom rješavanju problema reproduktivnog nasilja prema ženama unutar sustava javnog zdravstva.