#PrekinimoŠutnju!

Prikupile smo više od četiristo strašnih svjedočanstava žena u manje od 3 dana u akciji #PrekinimoŠutnju. Ovih četiristo, kao i druga svjedočanstva koje su nam žene poslale tijekom proteklih godina, te ona koja nam svakog dana pristižu putem drugih kanala, pokazuju nam da su tisuće žena odlučile hrabro progovoriti o onome što su preživjele. Potaknute time odlučile smo pokrenuti akciju podrške #Ostavimotrag.

Akcijom  #Ostavimotrag pozivamo sve one koji žele pružiti podršku ženama koje su prošle ili prolaze ponižavajuće i bolne postupke bez anestezije, da ostave crveni trag. Ostavite otisak svog dlana u svim javnim prostorima koje posjećujete – u bolnicama i domovima zdravlja, ali i sudovima, fakultetima, kulturnim ustanovama i različitim javnim mjestima, da bude vidljiv što većem broju ljudi.

Reproduktivno nasilje nad ženama događa se u zdravstvenim ustanovama, ali ono je odgovornost svih nas i čitavog društva, te je stoga važno da trag ostavljamo u svim javnim prostorima. Želimo da iskustva žena dobiju na vidljivosti, da razbijemo tišinu koja je okruživala njihovu patnju te da otvorimo prostor za glasnu podršku i protest.

Pozivamo sve da ne budu suzdržani u ostavljanju tragova, kao što su možda žene bile tijekom ružnih i bolnih postupaka u bolnicama, želimo da se ne osjećaju same kao što su se osjećale dok su se ti postupci provodili.

Pošaljimo poruku da bolnice nisu mjesta u kojima se žene trebaju same boriti za svoja prava u trenucima kad im je je potrebna podrška i njega.

Pozivamo i muškarce da u znak podrške i solidarnosti sa ženama ostave crvene tragove i time simbolično pokažu da stoje uz nas, u borbi protiv institucionaliziranog nasilja nad ženama.

Akcija #OstavimoTrag tek je krenula, a zaista je ostavila trag, vaše fotografije počele su stizati iz čitave Hrvatske.

Hvala vam na podršci i pozivamo vas da ostavljate tragove i dalje, sve dok žene ne dobiju poštovanje i kvalitetnu javnu  zdravstvenu skrb.

Ostavite svoj trag, crveni otisak dlana – neka znaju da nećemo (ne)stati!

Fotografije, uz #prekinimosutnju i #ostavimotrag hashtag objavljujte na društvenim mrežama kao javnu objavu ili nam ih pošaljite na mail prekinimo.sutnju@roda.hr da ih mi objavimo.

#prekinimosutnju #ostavimotrag

Izvor: roda.hr: Akcija Ostavimo trag!